
Anu Kärkkäisellä on pitkä kokemus tapahtuma-alalta, ja hän on omassa työssään kokenut 3D-mallinnuksen erityisesti arvokkaana myynnin tukityökaluna. ”Kun asiakas esittää toiveita tilojen ja kalusteiden suhteen, mallinnettu pohjakuva tai visuaalinen esitys auttaa hahmottamaan suunnitelman realistisesti,” Kärkkäinen kiteyttää hyödyn.
Tilojen muokattavuus ja kilpailukyky
Kärkkäinen korostaa, että 3D-mallinnus on erityisen hyödyllinen muokattavissa oleville tiloille. ”Jos tilassa on kiintokalusteet, ei sen suunnitteluun välttämättä tarvita mallinnusta. Mutta muunneltavat tilat – joihin voidaan tuoda erilaisia kalusteita ja tekniikkaa – hyötyvät valtavasti visuaalisesta esityksestä. Se auttaa sekä myyntiä että asiakkaan päätöksentekoa ja lisää asiakkaan luottamusta yritykseen,” Kärkkäinen toteaa.
Mallinnuksella on myös merkittävä rooli sisäisessä toiminnassa. Kärkkäisen mukaan selkeä pohjakuva helpottaa tiloja valmistelevan henkilökunnan työtä: ”Operatiivisen työntekijän ohjeistaminen on huomattavasti tehokkaampaa, kun käytössä on tarkka mittakaavallinen suunnitelma siitä, mihin esimerkiksi pöydät asetellaan.”
3D-mallinnuksen hyödyt eivät rajoitu vain myyntiin. Kärkkäinen mainitsee muiden artikkeleissamme haastateltujen tapaan, että pelastusviranomaisille esitettävät alue- ja pohjapiirrokset helpottavat turvallisuuden varmistamista. ”Mallinnus antaa ammattimaisen kuvan toiminnasta ja varmistaa, että kaikki turvallisuusnäkökohdat tulevat huomioiduiksi,” hän painottaa.
Esteet ja mahdollisuudet
Kärkkäinen tunnistaa myös haasteita digitaalisen osaamisen kehittämisessä. ”Monilla yrittäjillä voi olla pelkoa uuden teknologian käyttöönotosta. Toisaalta mallinnus ei ole vain lisätyö, vaan se voi pitkällä tähtäimellä jopa nopeuttaa prosesseja. Valmiiden pohjien hyödyntäminen tekee työstä sujuvampaa,” Kärkkäinen kertoo.
Hän toivoo, että projektin kautta mahdollisimman moni alueen yrittäjä ottaa 3D-mallinnuksen käyttöön. ”Jos vaikka 10 yritystä ottaisi tämän osaksi päivittäistä toimintaansa, se olisi jo iso askel eteenpäin. Uskon kyllä määrän olevan merkittävästi isompi, koska jo nyt yli 20 tilaa on mallinnettu. Tämä ei vain paranna yritysten kilpailukykyä, vaan myös tehostaa viranomais- ja sidosryhmäyhteistyötä sekä prosesseja,” Kärkkäinen summaa.
Verkostoitumista ja konkreettisia tuloksia
Projekteissa korostuu myös verkostoitumisen merkitys. Kärkkäinen uskoo, että koulutusten kautta yrittäjät voivat jakaa osaamistaan ja ratkaista mahdollisia haasteita yhdessä. Hän korostaa, että projektin tuloksia tulee tuoda aktiivisesti esille: ”Ei tätä kannata jättää varjoon! On tärkeää, että hankkeen hyödyt saadaan näkyviksi ja käyttöön.” Tähän LABin liiketoimintayksikössä on jo tartuttu, ja mm. case-esimerkkejä varten on avattu LAB Liiketoiminta TKI -LinkedIn sivu.
Kärkkäisen mukaan 3D-mallinnus on tulevaisuuden kilpailutekijä, joka antaa Päijät-Hämeen tapahtumatilayrittäjille mahdollisuuden erottua. ”Se parantaa myynnin laatua, luo tehokkuutta ja lisää alueen houkuttelevuutta tapahtumajärjestäjien silmissä. Tämä on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan,” Kärkkäinen päättää.